Etiquetes

dijous, 17 de setembre del 2015

La Llei de les proporcions múltiples

Introducció.

Aquesta llei la va predir Dalton en la seua teoria atòmica i la va enunciar ell mateix en 1804. És una de les lleis ponderals, açò és, que fa referència a les masses dels elements i que van ser fonamentals  en el desenvolupament de la química.

Enunciat.

Les diferents masses d’un mateix element, que es combinen amb una mateixa massa d’un altre element per formar diferents compostos, es troben entre si en una proporció de nombres enters senzills.

Explicació.

L’oxigen i l’hidrogen formen dos compostos: aigua i aigua oxigenada. En l’aigua amb 1 g d’hidrogen es combinen 8 g d’oxigen. En l’aigua oxigenada amb 1 g d’hidrogen es combinen 16 g d’oxigen. Com tenim 1 g d’hidrogen en els dos casos poden veure que la relació entre les masses de O és 8/16=1/2, o siga, que és una relació de nombres enters senzills. Això no ens pot parèixer massa important ara, però quan es va formular aquesta llei no es coneixia quants àtoms de cada element hi havia en l’aigua i l’aigua oxigenada. Aquesta llei va ajudar, juntament amb altres, a establir les fórmules químiques. Ara ens pot semblar evident aquesta relació de ½ per a les masses d’oxigen si sabem que la fórmula química de l’aigua és H2O i la de l’aigua oxigenada és  H2O2.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada