Etiquetes

dissabte, 30 de gener del 2016

Diari física. Setmana 1

Aquest és el resum de la primera setmana de física.

El primer que s'intenta en aquest curs en la part de física és assolir l'objectiu número 1. Per això hi havia que començar a parlar de moviment relatiu i definir el que és un sistema de referència inercial (SRI). Per recordar els fets més importants dels sistemes de referència inercials i no inercials és llegir l'entrada enllaçada i veure el vídeo que hi ha al final.

Una vegada definits els SRI ja estem posats de ple en la cinemàtica, que és la part de la física que estudia el moviment sense entrar a considerar les causes que produeixen el moviment. El que hi ha que fer ara és tindre clars els conceptes de trajectòria, vector posició i vector desplaçament. Per això res millor que llegir la pàgina enllaçada de la magnífica web Física y química en Flash.

Una de les primeres coses que hi ha que adonar-se quan s'està en física és que hi ha dos tipus de magnituds, les escalars i les vectorials i per entendre millor açò cal visitar la pàgina enllaçada del Ministeri d'Educació. 

Sobre els vectors és molt interessant jugar un poc amb les animacions del professor David Harrison sobre vectors. Especialment recomanable per entendre la notació que s'utilitza en física, que és un poc diferent a la que s'utilitza en matemàtiques és jugar amb l'animació sobre vectors unitaris, on es veu molt bé com calcular el mòdul d'un vector.

Per acabar tot el que s'acaba de veure és interessant visitar la pàgina Educaplus en l'apartat de cinemàtica i navegar a partir del menú que hi ha a la part esquerra de la pàgina pels apartats: què és el moviment?, Escalars i vectors, Components d'uns vectors, Suma de vectors, Posició del punt, Vector de posició, Distància i desplaçament. 

Per acabar d'entendre les diferències sobre espai recorregut i desplaçament res millor que visitar l'entrada d'aquest bloc enllaçat i mirar el vídeo que hi ha en ella i anar a l'animació de la que trobaràs l'enllaç.

I després de tot açò, encara hi ha dubtes del que s'ha vist en la setmana 1 de física? Si és així, que comence el debat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada