Etiquetes

dimecres, 4 de novembre del 2015

Alguns exemples d'espectroscòpia

L'espectroscòpia és l'estudi de la interacció entre la radiació electromagnètica i la matèria. Té aplicacions en molts camps.

Quan la llum blanca travessa un prisma es descompon en diferents colors i dóna lloc al conegut espectre continu, que es pot veure en molts llocs en la natura, com per exemple en l'entrada de l'institut.


Cada element té el seu espectre característic i això permet identificar-lo. És com la seua empremta. Quan la llum incideix sobre els electrons sempre que la freqüència de la llum siga igual a la diferència de l'energia entre dos nivells energètics de l'àtom s'emet un fotó i l'electró passa a un nivell d'energia superior. Com l'electró està en un nivell excitat al cap del temps torna cap a un nivell inferior i s'emet radiació electromagnètica, que si està dins del visible serà una llum d'un determinat color. Cada element químic té el seu espectre i aquest és el de ferro.

Un exemple simple per veure que cada element emet llum de colors diferents és el següent:



L'experiment de flama de colors permet detectar diferents metalls i aquest és una primera aplicació de l'espectroscòpia. Ens permet detectar elements i compostos. Això té grans aplicacions en l'astronomia. Gràcies a l'espectroscòpia podem saber la composició d'estreles molt llunyanes i inclús que l'univers està en expansió.


També s'utilitza en molts altres camps, com en medicina, on permet per exemple, detectar tumors.

Per tant, l'estudi de la interacció entre la radiació electromagnètica i la matèria és molt important.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada