Un
líquid bull quan la seua pressió de vapor és igual a la pressió
exterior. Si es té un líquid en un recipient obert la pressió
exterior és la pressió atmosfèrica.
Un
líquid pot bullir a moltes temperatures. En el cas de l'aigua pura,
la seua pressió de vapor és de 1 atm, però això a la pressió
atmosfèrica de 1 atm l'aigua bull a 100ºC, però no és l'única
temperatura a la que pot bullir.
Si
en lloc de tindre un dissolvent pur es té una dissolució la pressió
de vapor disminueix perquè les partícules de solut fan més
complicat que el líquid es convertisca en vapor. Això fa més
difícil que la pressió de vapor s'iguale amb la pressió
atmosfèrica i es necessita una major temperatura per a que açò
passe. Aquesta és la raó de que la temperatura d'ebullició d'una
dissolució siga major que la del dissolvent pur.
Raoult,
de manera experimental, va arribar a l'expressió que dóna l'augment
ebullioscòpic de les dissolucions:
Per la seua part:
on Tb
és la temperatura
d'ebullició
del dissolvent pur i Tbd
és la temperatura
d'ebullició
de la dissolució.
kfb
És la constant
ebullioscòpica,
que depén del dissolvent.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada