Etiquetes

divendres, 5 de febrer del 2016

Diari física. Setmana 2.

La setmana va començar fent alguns exercicis per consolidar el que s'havia aprés en la primera setmana de física. Es va insistir en aquestos exercicis en la notació per escriure la posició d'un mòbil, en representar les posicions en coordenades cartesianes i en saber calcular el desplaçament d'un mòbil tant gràfica com analíticament. També en diferenciar el desplaçament de l'espai recorregut.

El següent que vam fer va ser analitzar l'objectiu 2 de física. El primer que hi havia que fer era definir la velocitat, la mitjana i la instantània, i la rapidesa. Per això és molt recomanable mirar el vídeo de l'entrada enllaçada i les pàgines enllaçades en aquesta entrada. També és bàsic saber que el vector velocitat instantània és sempre tangent a la trajectòria, per això res millor que recordar sempre un xicotet experiment amb una copa i una bala.

Una de les coses que més va costar d'entendre de la velocitat és que al ser un vector, la velocitat variarà quan varia el seu mòdul o quan varia la seua direcció. Tot el món té clar que varia amb el seu mòdul i costa més entendre que hi ha variacions de la velocitat quan varia la seua direcció, però és bàsic entendre això.

Després es va definir l'acceleració i és interessant llegir l'entrada enllaçada i visitar els enllaços d'aquesta entrada. Una vegada definida l'acceleració mitjana i la instantània era interessant analitzar que es té acceleració si es varia el mòdul de la velocitat o la direcció del vector velocitat. A partir d'ací s'analitza el sistema de coordenades intrínsec i es defineixen les acceleraccions normals i tangencial (objectiu 3 de física). És interessant veure el vídeo de l'enllaç i és bàsic per entendre perquè existeix l'acceleració normal és veure la simulació que hi ha baix del vídeo. Una vegada s'ha entés el concepte d'acceleració normal i tangencial hi ha que analitzar com a partir d'elles es pot classificar el tipus de moviments. Per això només hi ha que veure l'enllaç a la pàgina Fisicalab i l'esquema de la part final de l'entrada enllaçada.

I si encara hi ha més ganes i temps de veure que és l'acceleració tangencial i normal es pot visitar aquesta pàgina de la Física i Química en Flash.

Una altra aplicació per veure els vectors velocitat i acceleració representats és la de la televisió pública dels Estats Units, la PBS.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada